Breast cancer: ‘Each drug that is discovered might mean that I get another month, or two months, or three months, with my children.’

Ailish Hamill was 35 toen ze in september 2018 een knobbeltje op haar borst vond. Op dat moment gaf ze borstvoeding aan haar derde kind. Nadat ze naar haar huisarts was geweest, werd ze doorverwezen naar een borstchirurg. ‘Hij maakte zich niet al te veel zorgen’, herinnert Ailish zich. “Hij stuurde me voor een echo. En toen kreeg ik een paar weken later de brief waarin stond dat de echo naar tevredenheid was en dat er geen follow-up was. Daarna niets meer.”

De knobbel voelde hetzelfde als wat ze had ervaren toen ze in het verleden de melkkanalen en mastitis had geblokkeerd. “Ik voelde me ok toen ik de echo had en ik was uitgecheckt. Ik wist niet dat echo’s of mammogrammen niet altijd nauwkeurig zijn als je borstvoeding geeft, omdat het borstweefsel zo dicht kan zijn, “voegt Ailish eraan toe.

“Dat is het enige dat ik nu aan zoveel mogelijk mensen probeer te vertellen, want als ik het had geweten, zou het het verschil hebben gemaakt tussen het verspreiden naar mijn lever en niet.”

Het jaar daarop werd Ailish zwanger van haar vierde kind. Ze stopte met het geven van borstvoeding aan haar derde kind na 10 weken zwangerschap. “Ik verwachtte min of meer dat het zou verdwijnen zodra ik stopte met borstvoeding”, zegt ze over de knobbel, die niet verdween.

Toen ze 30 weken oud was, in oktober 2019, was ze bang dat wat het ook was van invloed zou kunnen zijn op haar vermogen om haar vierde kind borstvoeding te geven, besloot ze de knobbel nog een keer te laten controleren. Wederom werd ze door haar huisarts doorverwezen naar dezelfde borstchirurg, die haar opnieuw stuurde voor een echo.

Ze werd ook gestuurd voor een biopsie. Het was toen dat Ailish en haar man te horen kregen dat, hoewel ze een week zouden moeten wachten op de resultaten van de biopsie, het zeer waarschijnlijk was dat ze kanker had.

“Dat was natuurlijk een absolute nachtmerrie. Ik had het niet echt verwacht.” Toen de testresultaten terugkwamen, kregen ze te horen dat Ailish HER2-positieve borstkanker had. Ze was nu 33 weken zwanger en er werd besloten dat er met 35 weken een keizersnede zou worden uitgevoerd.

“Het was gewoon verschrikkelijk”, zegt ze terugkijkend. “Ik had drie hele kleine kinderen, mijn oudste was pas vijf. Ik maakte me zorgen over de bezorging, waar we daarna mee te maken kregen en probeerde alles zo normaal mogelijk te houden.”

Zodra Ailish de sectie had, beschrijft ze hoe ze een knobbel in haar bovenbuik kon voelen. “Ik wist dat er iets niet klopte.”

Dichtbij

Ailish en haar familie ontspannen thuis

Ailish en haar familie ontspannen thuis

Ze had haar stadiëring CT-scan twee dagen nadat haar zoon was geboren. “Ik wist dat er iets niet klopte. Die avond kwam mijn verloskundige naar de NICU om het me te vertellen. Ik zie hem nog steeds de verpleegpost binnenkomen; Ik zag aan zijn gezicht dat hij binnenkwam om me slecht nieuws te brengen. Hij bracht ons naar de kamer van de ouders en vertelde ons dat de kanker was uitgezaaid.”

Ze hadden iets in de lever gezien, hoewel Ailish zou moeten wachten tot het multidisciplinaire team de volgende ochtend bijeenkwam om van haar oncoloog te horen. Ze zegt: “Dat was waarschijnlijk de slechtste nacht van mijn leven. Mijn man Hugh moest naar huis voor de kinderen, ik moest terug naar de kraamafdeling en daar alleen blijven. Het was verschrikkelijk.”

De oncoloog van Ailish bevestigde dat de kanker zich had uitgezaaid naar haar lever en dat het behoorlijk uitgebreid was. “Dit betekende dat het niet te genezen was. In plaats van het behandelplan dat ik had besproken toen we elkaar ontmoetten, vóór de bevalling, zouden we het plan veranderen om het op lange termijn te behandelen in plaats van het te genezen. Dat was moeilijk om te horen.”

Ze herinnert zich de schok van dit moment. “Ik kon het niet geloven en dacht: ‘dit ben ik eigenlijk’. Je kunt niet geloven dat dit de situatie is waarin je zit.”

Haar oncoloog was echter erg optimistisch en legde uit dat er een aantal medicijnopties waren. “Hij gaf me zeker meer hoop dan ik zou hebben gehad als ik online was gaan zoeken.”

Er werd uitgelegd dat de chemotherapie vrijwel onmiddellijk zou beginnen. “Dat was even schrikken, want ik had gedacht dat ik drie weken de tijd had om borstvoeding te geven. De borstvoedingskant ervan was waarschijnlijk het meest verontrustende in die tijd. Ik ben niet helemaal tegen formule; Ik heb ze een formule gegeven’, legt Ailish uit. “Maar om zo’n kleine baby door de neus te zien eten, toen ik gewend was om mijn kind alleen biest te geven; het was zo schrijnend.”

Haar zoontje lag nog op de NICU, terwijl Ailish op de afdeling oncologie lag. Ze had een reactie op twee van de drie medicijnen die ze eerst probeerden en werd drie nachten vastgehouden.

Ze zegt: “Dus hij was boven en ik was beneden, maar ik kon niet naar hem toe.” Ze had een botscan die haar radioactief zou hebben gemaakt, en werd toen aangesloten op een bewakingsmachine.

‘Dat was het meest schrijnende dat ik ooit heb meegemaakt. Ik kon mijn andere kinderen ook niet zien. Ik was in dit stadium anderhalve week bij hen weg geweest. Ik had ze nog nooit een nacht in de steek gelaten’, zegt Ailish, die uitlegt dat ze haar werk eerder had verplaatst naar avonden en weekenden, zodat ze elke middag bij haar kinderen kon zijn.

Toen ze eindelijk thuiskwam, begon het echt tot me door te dringen. Ze zegt: “Ik had meer tijd om erover na te denken. Kerst was echt moeilijk. Ik probeerde alles in orde te houden voor de kinderen, en het was gewoon zo anders dan de normale ervaring van een nieuwe baby, de opwinding. Het was gewoon verschrikkelijk.”

Ailish en haar familie wonen op een landgoed in Oranmore in Galway. Haar ongelooflijke buren kwamen tussenbeide en zorgden voor alle lunches en diners voor het gezin, en stelden zelfs een schema op om hun was naar een plaatselijke wasserette te brengen.

Uit een scan in januari bleek dat ze goed had gereageerd op de chemo. De kanker was bijna verdwenen in de lever, en heel goed in haar borst. Dit was ook positief omdat het aangaf dat ze meer kans had om goed te reageren op de medicijnen die ze zou krijgen. Dit gaf Ailish hoop, net als het feit dat ze slechts één metastatische site heeft.

Ailish heeft een maand geleden een borstamputatie gehad. “Ik had pijn en ze dachten dat er misschien een heel kleine verandering was”, zegt ze. Ze was erg boos, zegt ze nu over haar oorspronkelijke diagnose. “Ik bleef het steeds herhalen. Nu kan ik realistisch zien dat elke arts ooit een fout zal maken. Dus ik kan het een beetje praktisch bekijken. Ik wou dat ik het niet was.

“Als gevolg van mijn verkeerde diagnose hebben we een rechtszaak aangespannen tegen de borstchirurg waar ik aanvankelijk in 2018 naar toe ging, die in ons voordeel werd beslecht.

“Het was een zeer verontrustend en soms harteloos proces, maar ik vond het nodig om ervoor te zorgen dat het niet nog een jonge moeder overkomt, en om een ​​zekere mate van financiële zekerheid te hebben voor de extra toekomstige kosten van ons gezin, direct als gevolg hiervan. van de verkeerde diagnose.”

Ze wil erop wijzen dat ze haar verhaal op geen enkele manier vertelt om iemand te schande te maken, maar eerder om bewustzijn te creëren en geld in te zamelen voor kankeronderzoek. “Wat me elke dag helpt, is de hoop dat wat al deze organisaties zoals Breast Cancer Ireland doen, me extra jaren zal geven. Elk medicijn dat wordt ontdekt, kan voor mij en voor andere vrouwen betekenen dat ik nog een maand, of twee maanden of drie maanden bij mijn kinderen krijg.”

Dichtbij

Ailish zegt dat haar man Hugh geweldig is geweest tijdens haar strijd

Ailish zegt dat haar man Hugh geweldig is geweest tijdens haar strijd

Ailish zal ook dit jaar weer deelnemen aan de Great Pink Run. Met de optie van dit jaar om 5 km te doen, is het voor kinderen te doen, en misschien is er daarna een straatfeest met de buren, zegt ze.

“Hardlopen heeft 100 procent geholpen met angstniveaus”, legt ze uit. “Het gaf me het gevoel weer gezond te zijn. Ik ben net begonnen met een bank tot 5K, omdat ik zoiets nog nooit eerder had gedaan. Ik voelde me weer mezelf; het hardlopen was voor mij het grote keerpunt in mijn herstel.”

Ze probeert zo eerlijk mogelijk te zijn met haar kinderen, terwijl ze de leeftijd passend houdt. “Mijn kinderen weten gewoon dat ik kanker heb en dat de borst het probleem was. Ik had het geluk dat ze nooit wisten wat kanker was, dus associëren ze het niet met waar wij het mee associëren, namelijk de dood. Ze weten gewoon dat het een ziekte is, net als een zere keel. Ik ben heel open met hen over mijn behandeling, het is nu onderdeel van de routine.”

Ze is ook open over de veranderingen in haar lichaam; ze hielpen met het scheren van haar haar en het uitzoeken van pruiken, en de laatste tijd heeft ze de veranderingen in haar lichaam als gevolg van de borstamputatie niet verborgen.

“Ik heb het gewoon gedaan door zo open mogelijk te zijn. Ze zijn er zeker niet bang voor. Misschien verandert dat naarmate ze ouder worden en meer horen’, denkt ze.

“Maar het is altijd in mijn achterhoofd dat ik ze op de een of andere manier moet voorbereiden”, voegt ze eraan toe. “Ik moet realistisch zijn en ze voorbereiden. Het is vreselijk, maar zelfs als ik met ze praat, terwijl je normaal tegen een kind zou zeggen: ‘oh ik zal er altijd voor je zijn’, probeer ik ze bijna voor te bereiden, dat, als ik niet hier, het komt goed met je. Daar heb je dada of nana. Ik probeer ze daar altijd op voor te bereiden, zodat ze weten dat dat oké is en dat ze nooit een vreselijke schok zullen krijgen.”

En hoe slaagt ze erin om in een staat van constante onzekerheid te leven? “Het is er, aanwezig, altijd op de achtergrond. Ik ga nooit een uur zonder na te denken, op een bepaald moment, zal ik hier voor zijn? Maar met de tijd is het voor mij zeker makkelijker geworden. En omdat ik het geluk heb de afgelopen twee jaar stabiel te zijn geweest.”

Zodra er enige zorg is, zoals de noodzaak van onlangs een borstamputatie, wordt ze, begrijpelijkerwijs, in extreme stress en angst geworpen. “Ik kan niet zo vaak aanwezig zijn om een ​​ouder te zijn. Maar zodra dat is opgehelderd, zoals zodra ik goed nieuws kreeg na de borstamputatie dat alles in orde was, ben ik weer ouder en ben ik aanwezig. Ik doe het door mijn kop in het zand te steken en bezig te blijven. Ik heb veel steun. Mijn man is briljant; hij luistert naar urenlange zorgen. Maar ondanks mijn diagnose heb ik een goede kwaliteit van leven dankzij onderzoek en medicijnen.”

* Elke vrouw die een knobbel in haar borst vindt, of ze nu zwanger is of niet, moet hun arts raadplegen voor evaluatie.

Grote Roze Run

⬤ Ailish Hamill is een borstkankerpatiënt in Ierland en een Great Pink Run-ambassadeur. De Great Pink Run met Glanbia, ondersteund door Joe Duffy Group, zal dit jaar virtueel plaatsvinden in lokale gemeenschappen in het weekend van 16-17 oktober.

⬤ Het doel van het evenement is om effectief ‘de wereldbol roze te maken’, met registraties voor het nationale evenement open op greatpinkrun.ie, en deelnemers worden aangemoedigd om de omtrek van de wereld te rennen, lopen, joggen (of zelfs scoot!) (40.700 km) in de loop van het evenementenweekend door hun afstand te registreren en geld in te zamelen om de baanbrekende onderzoeks- en bewustmakingsprogramma’s van Breast Cancer Ireland op nationaal niveau te ondersteunen.

Comments are closed.